Eind van de maand vertrek ik naar Hongkong en hoewel ik er enorm veel zin in heb, schrik ik van de protesten en dan met name de verharding. Ik ben tientallen keren in Hongkong geweest en wat ik altijd prettig vond, was het gevoel van veiligheid. Als vrouw alleen voelde je je nooit onveilig. Ik ben heel benieuwd wat ik aantref en of je nog veilig met de metro kunt reizen. Ik zocht uit wat het officiële Hong Kong reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is. Maar om een ander te begrijpen van de protesten is het belangrijk om te weten hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan. En waarom heeft de het intrekken van de uitleveringswet op 4 september – de oorsprong van de protesten – geen eind gemaakt aan de protesten?
Het ontstaan van de protesten
Om het ontstaan van de rellen te begrijpen, moet je eerst weten hoe Hongkong een speciale bestuurlijke regio is geworden. Van 1841 tot 1997 behoorde Hongkong tot het Verenigd Koninkrijk. In 1984 werd besloten dat Hongkong in 1997 in zijn geheel aan de Volksrepubliek China zou worden overgedragen, maar dat het voor een periode van minimaal 50 jaar (1997 tot 2047) een speciale status zou houden met een eigen politiek systeem, eigen wetten en een eigen economie. Dit alles onder het mom van één land, twee systemen-principe. Zo werd Hongkong op 30 juni 1997 een Speciale bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China en kwam er een einde aan ruim 150 jaar Brits koloniaal bestuur. De demonstranten zien in de uitleveringswet van 2019 (Volgens dit wetsvoorstel kunnen de lokale autoriteiten verdachten uitleveren aan landen waarmee Hongkong geen uitleveringsverdrag heeft, zoals China en Taiwan) een teken dat de China het niet zo nauw neemt met de gemaakte afspraak dat Hongkong 50 jaar zijn eigen wetten zou behouden.
Intrekken uitleveringswet maakt geen eind aan de protesten
Het intrekken van de uitleveringswet heeft het aantal demonstranten weliswaar verminderd van zo’n 2 miljoen naar een enkele tienduizend, maar het heeft er geen einde aan gemaakt. Waarom niet? Het geweld van de politie en het oppakken van demonstranten heeft geleid tot nieuwe eisen zoals: het niet bestempelen van de demonstraties als “rellen”, vrijlating en ontslag van alle rechtsvervolging van de gearresteerde demonstranten en het instellen van een onafhankelijke commissie om onderzoek te doen naar het gebruikte geweld van de politie.
Invloed van de protesten op het dagelijkse leven
Ik betreur de rellen enorm en zie op korte termijn geen eind komen aan al het geweld. Maar hoe gevaarlijk is het in de stad? Vooralsnog geldt er geen negatief reisadvies. Er zit niets anders op dan het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen: “Er vinden regelmatig demonstraties plaats. Deze eindigen vaak in geweld. Demonstraties komen voor in woonwijken, maar ook in toeristische gebieden. Het openbaar vervoer raakt rond demonstraties regelmatig ontregeld. Ook voor de komende periode zijn protestacties aangekondigd. Wees alert. Vermijd samenscholingen en mogelijke confrontaties van de demonstranten en de politie. Blijf via de lokale media op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten.”
Dit Hong Kong reisadvies zegt niet zo heel veel. Ik ben niet bang en ga zeker genieten van alles wat Hongkong te bieden te heeft, maar ben wel benieuwd of de dagelijkse sfeer anders is dan voor de protesten.
Mocht er iemand zijn die recentelijk in Hong Kong is geweest, please let me know wat te verwachten….
Ik ben benieuwd of je nu in Hongkong bent, hoe het gaat en of je andere zou aanraden heen te gaan. Ik zou over 2,5 maand als stopover voor een paar dagen willen, maar met de recente ontwikkelingen weet ik niet zo goed of dit verstandig is….
Hi Saskia,
Ik ben inmiddels weer weg uit Hongkong. Ik kan zo niet direct aangeven of het wel of niet verstandig is. Ik verbleef iets buiten het centrum en behalve dat de metro ’s avonds na 11 uur niet meer reed, heb ik weinig van de protesten meegekregen. Het lijkt wel rustiger te worden, deze informatie komt van mijn vriendinnetje die in Hongkong woont. Helaas kan ik je verder niet adviseren.