Op het moment van schrijven kijk ik uit over de rijstvelden van Ubud. Na een lange vlucht back in Bali! Tijdens de vlucht kreeg in inspiratie voor dit artikel. Met 15 jaar intercontinentale vliegervaring als KLM stess en nu alweer enkele jaren ervaring als (parttime) digital nomad, durf ik mijzelf bijna een soort van expert te noemen “hoe een lange vliegreis te overleven”. Ik heb letterlijk honderden lange vluchten gemaakt, al is het als stewardess wel iets anders dan wanneer je 12 uur in een stoel ‘moet’ zitten. Toch vind ik vliegen niet vervelend, met het goed voorbereiden op een lange vliegreis en de juiste spullen in je handbagage is het echt geen totale horror. Sterker nog, ik kan er enorm van genieten, lekker uren bingewatchen zonder schuldgevoel.
Tips lange vlucht
- Check op tijd in en kies de juiste stoel
- Denk goed na over je handbagage
- Neem een waterfles mee
- Kies voor dikke sokken of pantoffels tijdens een lange vlucht
- Zorg voor goede entertainment
- Probeer altijd een paar uur slaap te pakken
- Kies de juist oordoppen
- Kleding lange vlucht: ga voor team comfortabel
- Neem vochtige doekjes en toiletartikelen mee in je handbagage
1. Check op tijd in en kies de juiste stoel
Ik zet altijd een melding in mijn telefoon om me eraan te herinneren dat de online check-in open is. Vaak worden de stoelen direct aan het raam bij een nooduitgang niet verkocht als ‘dure’ optie en kun je deze gewoon reserveren tijdens normale incheck zonder daar extra voor te betalen. Maar dan moet je wel op tijd zijn! Je hebt op die plekken wel de slide-ombouw voor je maar dat weegt niet op tegen de voordelen van de enorme ruimte voor je. Je kunt opstaan wanneer je wilt zonder je medepassagiers te storen. Aangezien in 9 van de 10 keer alleen reis zijn dit mijn ideale stoelen en zet ik er graag mijn alarm voor.
2. Denk goed na over je handbagage
Ik reis niet graag met een enorme hoeveelheid handbagage en neem altijd een kleine/middelgrote rugzak mee. Deze past precies bij mijn voeten. Gedurende de vlucht kan ik zo bij alles wat ik eventueel nodig heb. Mocht je met een cabinekoffer reizen, pak dan een apart tasje in met alles wat je nodig hebt tijdens de vlucht. Boek, tablet, telefoon, oortjes, oordopjes, medicijnen, pen (voor het invullen van de landingskaart) etc. Deze kun je dan bij je voeten zetten. Dit werkt veel beter dan gedurende de vlucht telkens iets uit je koffertje te moeten pakken.
3. Neem een waterfles mee
Neem altijd een waterfles mee op reis. Voordat je door de controle gaat uiteraard even leegdrinken (er mogen geen vloeistoffen mee). Voordat je aan boord gaat kun je je waterfles vullen, ook tijdens de vlucht kun je deze laten vullen door het cabinepersoneel. Veel drinken tijdens de vlucht zorgt ervoor dat je fitter aankomt op je bestemming. Met een eigen waterfles ben je niet afhankelijk van hetgeen je aan boord krijgt. Zo hoef je niet bang te zijn dat je een rondje mist omdat je slaapt. En zo’n waterfles is ook erg handig op je locatie en is natuurlijk veel duurzamer dan al die plastic flesjes! Voor mij zeker een reden om altijd een waterfles bij me te hebben.
4. Verwissel je schoenen voor dikke sokken of pantoffels tijdens een lange vliegreis
Er is niets zo oncomfortabel als schoenen tijdens een lange vlucht. Mijn ultieme tip voor lange vluchten: trek pantoffels of dikke sokken aan. De laatste keer kreeg ik hier zelfs een opmerking over van de stewardess: “Jij bent goed voorbereid!” Zelf heb ik altijd pantoffeltjes bij me, dat vind ik net iets prettiger dan dikke oversokken als ik naar het toilet moet.
5. Zorg voor goede entertainment
Uiteraard biedt bijna elke luchtvaartmaatschappij een enorme hoeveel films en series aan, maar toch zorg ik altijd zelf ook voor een gedownloade Netflix serie. Er kan altijd een keer een bug in het systeem zitten of het aanbod sluit niet aan bij je wensen. Naast een serie download ik altijd luisterboeken. Door het luisteren naar een niet zo interessant boek, val ik altijd in slaap. Mijn ultieme manier om enkele uren slaap te pakken tijdens een lange vliegreis. Ook kun je rustgevende muziek downloaden of een slaapmeditatie.
6. Probeer altijd een paar uur slaap te pakken
Jaja, dit valt niet altijd mee! Ik heb altijd Melatonine tabletten, oordoppen, opblaasbaar nekkussentje en een oogmasker in mijn handbagage. En zoals hierboven al genoemd, een luisterboek doet voor mij wonderen. Verder heb ik vaak een grote zachte sjaal bij mee die ik gebruik om lekker met mijn hoofd tegenaan te liggen. Nu heb ik met mijn lengte van 1.65 m makkelijk praten, ik krul mij wel op in een vliegtuigstoel. Maar kan voorstellen dat als je 1.90 m bent een economy stoel niet comfortabel is. Voor een paar tientjes extra kan je overwegen extra beenruimte te kopen, om toch een paar uurtjes slaap te pakken.
7. De juiste oordoppen: heel belangrijk
Ik zweer al sinds mijn KLM jaren bij de oordoppen van Ohropax. Deze sluiten goed af zodat je weinig tot geen last hebt van het rumoer om je heen. Verder zitten ze comfortabel, andere oordoppen kunnen hard aanvoelen waardoor je ’s nachts wakker wordt van de oorpijn.
8. Kleding lange vlucht: ga voor team comfortabel
In één woord: comfortabel! Geen knellende jeans maar een zachte broek. Tegenwoordig zijn er fashionable joggingbroeken, de uitkomst voor lange vluchten. Geen kriebeltrui maar een comfy sweater. Ik heb het altijd koud dus ik ga voor de laagjes. Sowieso een pré als je naar de tropen vliegt. Je wilt niet puffend en zwetend in je warme kleding aankomen op je bestemming.
9. Neem vochtige doekjes en toiletartikelen mee in je handbagage
Zorg altijd voor hygiënische doekjes in je handbagage. Heerlijk om jezelf op te frissen als je wakker wordt, maar ook fijn als schoonmaakdoekjes voor het toilet. Verder is het een goed idee om toiletartikelen zoals een tandenborstel, deodorant, gezichtscrème, borstel etc. in je handbagage te stoppen. Zo zie je er voor de landing weer spic en span uit. Heb je een tussenlanding dan kun je ervoor kiezen op de luchthaven een toiletruimte te zoeken en daar je toilettas tevoorschijn te halen. Is toch net iets comfortabeler dan in een vliegtuigtoilet.